Sezon na przepyszne truskawki wkrótce rozpocznie się na dobre. Na ten czas czekamy przez cały rok a radujemy się tylko przez kilka tygodni. Jak wiele owoców, truskawka stanowi zasób wielu witamin. A co za tym idzie, wpływa na odporność naszego organizmu i zapobiega powstawaniu różnych infekcji, ma duży wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie.

Oto powody dla których warto jeść truskawki:

1. Bomba witaminowa na odporność

Truskawki są źródłem witaminy C, która wspomaga odporność organizmu człowieka. Ciekawe jest to, że truskawki mają więcej witaminy C niż cytryna. Jedząc truskawki możemy zwalczyć infekcje. Truskawki zawierają także witaminy A, B1, B2, B3 (PP), B6 oraz E. Ponadto jest w nich wiele błonnika, kwasu foliowego, białka, potasu, żelaza, magnezu, wapnia, węglowodanów czy fosforu. Truskawki są naturalną bombą witaminową.

Ciekawostka: 10 dag truskawek, to dzienne zapotrzebowanie człowieka dorosłego na witaminę C.

Jak przechowywać truskawki

2. Zalecane dla kobiet w ciąży

Truskawki są szczególnie zalecane kobietom w ciąży. Powodem jest to, ze zawierają dużo kwasu foliowego, który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu. Poza tym, dzięki dużej zawartości żelaza, truskawki chronią przed anemią, dostarczają łatwo przyswajalne substancje odżywcze. Zawierają także fitocydy, które mają właściwości bakteriobójcze, które naturalnie zwalczają stany zapalne. Poza tym zawierają dużo potasu, jodu, cynku i fosforu.

3. Działanie antynowotworowe

Truskawki zawierają polifenole, które w diecie uważane są za substancje korzystne dla zdrowia człowieka i przypisuje się im działanie antynowotworowe. Zawierają kwas elagowy który wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, porównywalne z witaminą E, a jego aktywność przeciwutleniająca wzrasta wraz ze stopniem hydrolizy. Antyoksydacyjne właściwości kwasu elagowego decydują o jego działaniu przeciwzapalnym oraz przeciwnowotworowym. Zapobiega powstawaniu nowotworów oraz hamuje rozwój już istniejących zmian.

Truskawki zawierają także flawonoidy, czyli kempferol i kwercetynę.

Jak więc widać, truskawki są naszym sojusznikiem w obronie przed współczesną chorobą – rakiem.

Kiedy sadzić truskawki

4. Naturalne oczyszczanie organizmu człowieka

Truskawki dzięki swoim właściwościom, czyli zawartości soli mineralnych i błonnika posiadają właściwości oczyszczające. Truskawki oczyszczają przewód pokarmowy, oczyszczają jelita z toksyn, wpływają na naturalną florę bakteryjną i ograniczają wchłanianie tłuszczów w układzie pokarmowym. Ponadto pomagają w pracy nerek, regulują wydzielanie żółci, chronią przed miażdżycą, poprawiają trawienie tłuszczów oraz białka. Dodatkowo posiadają właściwości odkwaszające organizm.

Jak więc widać, truskawki mogą być zalecane osobom mającym kłopot z trawieniem, są także domowym sposobem na odchudzanie.

Truskawki jako naturalny kosmetyk dla kobiecej urody

Truskawki wykorzystywane są w kosmetyce. Maseczka z truskawek jest naturalną porcją witamin i nawilżenia dla skóry. Działa ona intensywnie jako odżywcza, pełnowartościowa bomba witaminowa. Dzięki jej zastosowaniu, skóra jest przyjemna w dotyku, gładka, odśnieżona, wygładzająca zmarszczki, rozjaśniająca piegi a nawet dzięki jej zastosowaniu zanika szarość która jest efektem zmęczenia. To wszystko to zasługa kwasów organicznych zawartych w truskawkach. Odświeżają one cerę a nawet zapobiegają wpadaniu włosów. Truskawki są także wykorzystywane w produkcji kosmetyków służących do opalania, działających ochronnie na skórę człowieka, zapobiegającym niekorzystnym działaniom promieni słonecznych.

Kwasy organiczne które oddziałują na skórę i działają jak lifting, to następujące kwasy: jabłkowy, cytrynowy i bursztynowy. Wystarczy tylko nałożyć na skórę plastry truskawek.

Jak sadzić truskawki

Musy, lody, kompoty, dżemy i ciasta truskawkowe.

Kiedy już zaspokoimy pierwszy apetyt, możemy robić z truskawek przepyszne musy, lody, kompoty a nawet ciasta. Wszystko kusi i zachęca do sięgnięcia po nie.

Co można zrobić z truskawek

Warto jednak samemu zająć się uprawą truskawek.

A oto kilka ważnych rad:

  • Stanowisko do uprawy truskawek: pełne słońca (owoce będą wtedy słodsze), gleba lekka, piaszczysta o dużej zawartości próchnicy i przepuszczalna
  • Sadzenie: najlepiej w jednym rzędzie zachowując odstęp między nimi około 30 cm, a jeśli posadzimy w dwóch rzędach, to naprzemiennie, czyli co 30 cm w rzędzie i co 50 cm między rzędami. Jeśli korzenie są za długie, to należy przyciąć je nawet o połowę. I najważniejsze: NIE NALEŻY A NAWET NIE WOLNO PODWIJAĆ KORZENI – i to pod żadnym pozorem.
truskawki
  • Nawożenie: Pierwsze nawożenie stosujemy już po 6 tygodniach od nasadzenia. Najlepszy będzie „Nawóz ekologiczny płynny do truskawek”, który dokarmi rośliny. W doniczkach należy częściej nawozić niż normalnie w glebie. Dzieje się tak dlatego, że gleba częściej się wyjaławia.
  • Stosowanie środków ochrony roślin. Musimy pilnować nasze rośliny, bo zdarza się, że truskawki atakuje szara pleśń, mączniak prawdziwy, biała plamistość liści lub antraknoza i nasza roślina zacznie wtedy chorować . Musimy wtedy wkroczyć ze środkiem do jej ochrony. Lepiej zapobiegać tym chorobom, niż zwalczać gdy już wystąpią objawy tych chorób.
  • Jeśli nie możemy od razu wsadzić truskawek, to sadzonki należy włożyć do lodówki w miejsce przechowywania warzyw i owoców. W ten sposób w lodówce możemy trzymać sadzonki nawet 14 dni.
  • Właściwy transport sadzonek: aby odpowiednio transportować sadzonki, to należy je zamknąć w foliowym woreczku w mieszance z hydrożelu i trocin. Dzięki temu w torebce będzie utrzymywała się wysoka i stała wilgotność, która zabezpiecza rośliny.
Co zrobić z truskawek